Przepis na przepyszną, gorącą czekoladę

Zwykły wpis

Aby umilić długie, zimne, jesienne wieczory warto przygotować coś pysznego. Na przykład gorącą czekoladę do picia!

Potrzebujemy:

a) Jedna tabliczka gorzkiej czekolady ( 80 lub 90 % kakao)

b) 1 puszka skondensowanego, niesłodzonego mleka

c) opakowanie cukru waniliowego

d) pół łyżeczki zmielonego cynamonu

e) 1/3 łyżeczki chili

f) łyżka masła

g) mleko 2% ( do ewentualnego rozrzedzenia czekolady)

Na kuchence stawiamy większy garnek z wodą- do niego wkładamy mniejszy ( ale taki, aby nie dotykał dna). Po zagotowaniu wody, w mniejszy garnek wrzucamy połamaną tabliczkę czekolady i dodajemy cukier waniliowy oraz masło, mieszając do momentu, aż cukier się rozpuści. Dodajemy powoli skondensowane mleko i mieszamy. Jeśli czekolada będzie za gęsta, dolewamy zwykłego mleka. Na koniec przyprawy- w tej wersji chili i cynamon, ale można dodać np. alkohol- jak rum lub koniak.

Smacznego!

Dodaj komentarz